Company Logo
Creditcardaanvragen.net
VisaMastercardPrepaidFAQ

Wat is een creditcard?

Algemeen

Een creditcard ziet eruit als een normale bankpas maar werkt anders. Het nummer op een creditcard is geen bankrekeningnummer maar een kaartnummer. Deze is gekoppeld met jouw eigen IBAN rekeningnummer. Met een creditcard leen je geld van een geldverstrekker en hoef je pas achteraf de rekening te betalen. Ideaal op reis of als je op dat ene moment niet genoeg cash hebt.

Wat is het verschil tussen een bankpas en een creditcard?

Bij betaling met een bankpas wordt het bedrag direct van de lopende rekening afgeschreven. Aankopen met een creditcard betaal je meestal na 21 dagen het voorgeschoten bedrag. Bij onverwachte uitgaven kan dit fijn zijn als er op dat moment niet genoeg eigen geld beschikbaar is.

Bestedingslimiet

Het is niet zo dat je onbeperkt geld kunt uitgeven met een creditcard. Dit zou betekenen dat je ook onbeperkt in de schulden kan komen te staan. Daarom heeft iedere creditcard een eigen bestedingslimiet. Stel dit bestedingslimiet is €2000, dan kun je maximaal dit bedrag uitgeven met de creditcard. Het openstaande bedrag kan op twee manieren worden betaald. Je kunt er voor kiezen om dit bedrag rentevrij binnen 21 dagen terug te betalen. Of je kiest ervoor om gespreid terug te betalen, dan betaal je wel een klein rentepercentage over de lening.

Wereldwijd geld opnemen en betalen

Ook in het buitenland is een creditcard prettig. Vaak is het niet mogelijk om met je eigen Maestro bankpas te kunnen betalen, een auto te huren of een hotel te boeken. Met een creditcard is dit wereldwijd mogelijk in iedere denkbare valuta. Dit kan met zowel reguliere creditcards, prepaid creditcards of crypto creditcards.

Betalen binnen Europa

Het betalen met de creditcard gaat vergelijkbaar als met een reguliere betaalpas. De kaart wordt in het apparaat gestoken, de chip wordt gelezen en je voert je pincode in. Of je betaalt tot een ingesteld maximum contactloos.

Betalen buiten Europa

Op veel plekken in Amerika wordt nog steeds de magneetstrip van de kaart gebruikt. Hier wordt zelden gevraagd om de pincode. In plaats hiervan moet je een handtekening onder het bonnetje zetten.

Betalen op internet

Bij producten of diensten die je op het internet koopt staan alle benodigde gegevens op de kaart zelf of in de app:

 • Creditcardnummer - afhankelijk van de creditcardmaatschappij is deze 13 tot 16 cijfers;
 • Kaarthouder - Volledige naam die staat vermeld op de creditcard;
 • Vervaldatum - Geldigheid staat op de kaart vermeld;
 • CVC-nummer - De 3-cijferige code op de achterzijde van de kaart; Naast het invullen van deze gegevens moet je bijna altijd jouw identiteit verifiëren. Dit kan door jouw adres of geboortedatum op te geven.

Wat zijn de voordelen van een creditcard?

 • Goed verzekerd - Aankopen met een creditcard zijn altijd verzekerd met een aankoopverzekering. Bovendien geldt er vaak ook een aflevergarantie;
 • Wereldwijd betaalgemak - Visa, Mastercard en American Express zijn wereldwijd het meest geaccepteerd. In iedere denkbare valuta of land kun je met een creditcard betalen;
 • Mogelijkheid tot gespreid betalen - Heb je even niet genoeg geld voor een (onverwachte) grote aankoop? Met een creditcard kun je ervoor kiezen om het bedrag gespreid terug te betalen;
 • Creditcard als borg gebruiken - Bijvoorbeeld bij het boeken van een hotel of huren van een auto kun je de borg betalen met jouw creditcard. Hierdoor is er geen gedoe met betalen en terugbetalen omdat het op dat moment van niemand is. Met een creditcard wordt dit bedrag ‘gereserveerd’ en komt het automatisch terug;
 • Unieke acties en kortingen - Mastercard, Visa en American Express hebben altijd aantrekkelijke acties en kortingen die alleen beschikbaar zijn voor creditcardhouders.

Wat zijn de nadelen van een creditcard?

 • Jaarlijkse bijdrage - Jaarlijks betaal je een bijdrage voor een creditcard. Dit varieert van €16 per jaar voor basis creditcard tot honderden euro’s voor luxe creditcards met vele extra opties. Het loont om creditcards te vergelijken.
 • Transactiekosten - Geld opnemen of betalen met een reguliere bankpas is vaak goedkoper. Zeker voor aankopen binnen Nederland.
 • Rente betalen - Ga je buiten de rentevrije periode van 21/30 dagen terugbetalen? Dan moet je de zogenaamde boeterente betalen.
 • Fraudegevoelig - Bij verlies of diefstal kan een creditcard fraudegevoelig zijn. Gelukkig ben je in bijna ieder geval verzekerd tegen fraude en dekt de creditmaatschappij deze kosten.

Gerelateerde vragen

Hoe kan ik een creditcard snel aanvragen?
Zit jouw vraag hier niet tussen? Bekijk onze FAQ pagina.

Creditcardaanvragen.net

Op deze website vind je alle essentiële informatie over creditcards. Er zit veel verschil in en het is moeilijk om de juiste keuze te maken.

Maatschappijen

Visa

© 2022 Creditcard aanvragen, Inc. All rights reserved.