Company Logo
Creditcardaanvragen.net
VisaMastercardPrepaidFAQ

Wat is een wisselkoersopslag?

Algemeen
Buitenland

U krijgt alleen te maken met een wisselkoers en de bijbehorende wisselkoersopslag wanneer u een betaling uitvoert in een andere munt dan de euro. Ook als u een vreemde valuta bij een pinautomaat opneemt, krijgt u te maken met extra kosten. Naast de transactiekosten van de wisselkoers zijn er bij het pinnen bovendien vaak ook nog pinkosten van toepassing.

Wanneer betaal ik wisselkoersopslag met mijn creditcard?

De wisselkoers is eigenlijk niet meer dan de verhouding tussen twee munten. De koers wordt gebruikt om de prijs van een valuta uit te drukken in een andere valuta. Elke munt is namelijk uniek en heeft dan ook een eigen waarde. De wisselkoers wordt bepaald door vraag en aanbod. Hoe hoger de vraag naar een bepaalde munt, hoe hoger de waarde van de valuta. Is het aanbod hoger dan de vraag, dan zal de waarde van de munt dalen.

Wat houdt een wisselkoersopslag bij creditcards juist in?

In praktijk wordt de exacte wisselkoers zo goed als nooit toegepast. Banken en creditcardaanbieders berekenen namelijk vaak extra transactiekosten aan, de zogenaamde wisselkoersopslag. De meeste instellingen rekenen steeds een vast percentage aan, al kan het gebeuren dat u rekening moet houden met een minimumbedrag. De koersopslag geldt zowel bij het betalen met een creditcard als bij het pinnen van geld uit een automaat.

Hoeveel kost een wisselkoersopslag?

Elke creditcardaanbieder rekent andere transactiekosten aan. Gemiddelde ligt de koersopslag echter tussen de 1,2 en 2,5 procent. Voor een creditcard van Visa en Mastercard geldt meestal een toeslag van 2%, American Express rekent standaard 2,5% aan.

In Nederland zijn de transactiekosten voor een groot deel gelijkgetrokken. Hier een kort overzicht van de koersopslag voor de meest gebruikte creditcards:

  • ANWB Visa Gold Card: 2,00%
  • ING Creditcard: 2,00%
  • Visa World Card: 2,00%
  • Mastercard Gold: 2,00%
  • Mastercard Classic: 2,00%
  • Rabocard: 2,00%

Bestaan er creditcards die geen koersopslag aanrekenen?

In Nederland bestaan er geen creditcards die geen transactiekosten aanrekenen. Er zijn wel enkele debitcards van Visa of Mastercard waarbij geen koersopslag van toepassing is:

  • N26 Mastercard
  • N26 You
  • Revolut

Hou er wel rekening mee dat het saldo op uw bankrekening positief moet zijn om met een prepaid creditcard te kunnen betalen. Meer hierover weten? Lees “Wat is het verschil tussen een creditcard en een prepaid creditcard?”.

Gerelateerde vragen

Zit jouw vraag hier niet tussen? Bekijk onze FAQ pagina.

Creditcardaanvragen.net

Op deze website vind je alle essentiële informatie over creditcards. Er zit veel verschil in en het is moeilijk om de juiste keuze te maken.

Maatschappijen

Visa

© 2022 Creditcard aanvragen, Inc. All rights reserved.